Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
03.09.2013  

Predaja akreditivov novega stalnega predstavnika Slovenije pri OZN

New York, 3. september 2013 - Veleposlanik Andrej Logar je 3. septembra 2013 na sedežu Organizacije združenih narodov v New Yorku predal akreditive generalnemu sekretarju OZN Ban Ki Moonu in s tem postal peti stalni predstavnik Slovenije pri OZN.

Veleposlanik Logar je ob predaji akreditivov generalnemu sekretarju predstavil prioritete Slovenije v OZN med katere je uvrstil človekovo varnost, človekove pravice, pravice žensk in otrok, opolnomočenje mladih in ob tem spomnil na kandidaturo Slovenije v Svet za človekove pravice (2016 - 2018). Hkrati je izpostavil pomen, ki ga Slovenija pripisuje preventivni diplomaciji, posebej odgovornosti zaščititi, preprečevanju genocida in ostalih množičnih grozodejstev, kot tudi razpravi o post 2015 razvojni agendi. Spomnil je na pomen multilateralne diplomacije za male države.

Tudi GS OZN Ban je izpostavil možnosti za male države v multilateralni areni in se v povezavi s tem zahvalil za proaktivno delovanje Slovenije. Izpostavil je lepe spomine, ki jih ima na Slovenijo ter izrazil željo, da bi nadaljevali z dobrim sodelovanjem tudi v prihodnje.

GS OZN Ban in VP Logar sta se na kratko dotaknila tudi situacije v Siriji in se strinjala o pomembni vlogi, ki jo mora Organizacija v zvezi s tem odigrati v prihodnje.