Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
09.04.2014  

Slovenija sogostiteljica dogodka ob robu 47. zasedanja Komisije za populacijo in razvoj

New York, 8. april 2014 - Ob robu 47. zasedanja Komisije za populacijo in razvoj (ICPD), ki poteka med 7. in 11. aprilom 2014 v New Yorku, je potekal dogodek z naslovom "Celebrating Cairo & Going Beyond", ki so ga soorganizirale Visoka delovna skupina za ICPD ter prekoregionalna skupina držav, Argentina, Brazilija, Finska, Nemčija, Liberija, Mehika, Mongolija, Mozambik, Papua Nova Gvineja, Filipini, Republika Južna Afrika in Slovenija.

Razprava je potekala o oceni napredka in prihodnosti ICPD agende po letu 2014. V okviru dogodka so med drugim sodelovali sopredsedujoči Visoki delovni skupini za ICPD, nekdanji predsednik Mozambika Joaquim Chissiano, generalni sekretar OZN Ban Ki-moon, Visoka komisarka OZN za človekove pravice Navi Pillay, izvršni direktor UNFPA dr. Babatunde Osotimehin ter še nekateri drugi člani Visoke delovne skupine za ICPD. Sodelujoči so v svojih nastopih izpostavljali različne ukrepe, potrebne za spodbuditev nadaljnjega napredka na področju promocije in zaščite pravic žensk, vključujoč njihove spolne in reproduktivne pravice ter na področju enakosti spolov.

V razpravi je sodeloval tudi stalni predstavnik Republike Slovenije pri OZN veleposlanik Andrej Logar, ki je med drugim predstavil prispevke Slovenije na področju promocije in zaščite pravic žensk in deklic, enakosti spolov, opolnomočenja žensk in odprave nasilja nad ženskami, ki so sicer že dolgoletna prioritetna področja slovenske zunanje politike. Glede angažmaja na nacionalni ravni je izpostavil pripravo novega strateškega dokumenta na področju promocije enakosti spolov v Sloveniji za naslednjih osem let.

Veleposlanik Logar je na koncu zaključil, da bo upoštevanje dosežkov, ciljev in vrzeli pri implementaciji ICPD ena izmed ključnih prioritet v okviru prihajajočega oblikovanja razvojne agende po letu 2015.