Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
01.10.2015  

Predsednik vlade dr. Cerar je nagovoril Generalno skupščino OZN

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je včeraj v okviru svojega govora na 70. zasedanju Generalne skupščine OZN izpostavil ključne pereče teme današnje globalne skupnosti.

Premier je pozdravil sprejem Agende 2030 za trajnostni razvoj in končnega dokumenta Tretje svetovne konference o financiranju za razvoj ter pozval k sprejemu ambicioznega, trajnega, univerzalnega in pravno zavezujočega podnebnega sporazuma konec letošnjega leta. Najavil je, da slovenska vlada predlaga razglasitev Svetovnega dneva čebel. Premier je s tem spomnil na aktivno držo Slovenije pri zaščiti okolja, v okviru katere si država tudi globalno prizadeva opozoriti na poseben pomen čebel za trajnostno proizvodnjo hrane ter biološko raznolikost. 

V zvezi s spoštovanjem človekovih pravic je slovenski premier dejal, da je slednje temeljno ustanovno načelo Slovenije kot države in da kot tako predstavlja enega osnovnih elementov slovenske zunanje politike. Izpostavil je slovensko kandidaturo za Svet za človekove pravice za obdobje 2016–2018.

Spoštovanje vladavine prava in mednarodnega prava je po besedah premierja dr. Cerarja bistven pogoj za razvoj in miroljubno sožitje držav. Slovenija je tako prepričana v pomembnost mednarodnih pogodb,  trdno podpira tudi Mednarodno kazensko sodišče (ICC), pri čemer bo še naprej zagovarjala trdno in neodvisno sodišče kot tudi univerzalnost Rimskega statuta in amandmajev iz Kampale. Ob tem je slovenski premier vse države pozval k sodelovanju s sodiščem.

V svojem nagovoru je naštel tudi vojna žarišča, kot so v Siriji, Iraku, Libiji, Gazi, Jemnu, Južnem Sudanu, Srednjeafriški republiki in drugje, ki se prelivajo čez meje, njihove posledice pa se čutijo po svetu. Varnostni svet, še posebej stalne članice, je pozval, da naj presežejo delitve in najdejo način za učinkovitejše soočanje s tem vse slabšim položajem v skladu s primarno odgovornostjo za ohranjanje mednarodnega miru in varnosti

»Soočamo se z ogromnim humanitarnim izzivom. Veliki valovi beguncev in migrantov bežijo s svojih domov, stotine umirajo v iskanju boljšega življenja. Velik obseg sedanje humanitarne krize potrebuje odločen in takojšen odziv celotne mednarodne skupnosti na načelih solidarnosti, humanosti in deljene odgovornosti. Tem ljudem je treba pomagati,« je dejal predsednik vlade. Treba bo povečati pomoč državam, ki gostijo največ beguncev, je ocenil premier dr. Cerar ter se zavzel za odločnejše ukrepanje za dosego trajnih političnih rešitev v državah izvora beguncev ter zavrnil skrajne ideologije.

Premier je pozdravil nedavni jedrski dogovor Irana s svetovnimi silami in začetek veljavnosti Pogodbe o trgovini z orožjem. V svojem govoru se je dotaknil tudi bližnjevzhodnih mirovnih pogajanj in situacije v Ukrajini.

Celoten govor si lahko preberete na tej povezavi.