Stalno predstavništvo RS pri OZN New York /Novice /
27.09.2010  

Aktivnosti ministra Žbogarja v času Generalne skupščine OZN v New Yorku

Minister za zunanje zadeve Samuel Žbogar se je v času od 22. - 27. septembra 2010 v New Yorku udeležil 65. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov. Ministrove aktivnosti in pogovori v New Yorku so bile usmerjene k:

1. izvajanju gospodarske diplomacije

Minister Žbogar se je udeležil poslovne konference, ki jo je ministrstvo v New Yorku organiziralo v sodelovanju z gospodarsko zbornico Manhattna na temo vlaganja v zeleno - Investing in Green. Konferenca, ki so se je udeležili tako slovenski kot ameriški gospodarstveniki, je bila priložnost za navezovanje poslovnih stikov in izmenjavo dobrih praks, zlasti s področja obnovljivih virov energije.  

V petek, 25. septembra 2010, je Slovenska turistična organizacija na dogodku imenovanem Green tourism ameriškim gostom predstavljala Slovenijo kot deželo neokrnjene narave in lepote. O pomenu slovenskega turizma in o Sloveniji kot privlačni turistični destinaciji je na predstavitvi spregovoril tudi minister Žbogar. 

V New Yorku delujoči poslovni klub Slovenia4you je v času obiska slovenskih gospodarstvenikov pripravil srečanje, na katerem je minister govoril o pomenu povezovanja tovrstnih poslovnih klubov z dejavnostjo slovenske gospodarske diplomacije.  

V okviru dvostranskih pogovorov z zunanjimi ministri Iraka, Alžirije, Sirije, Libanona, Armenije in Singapurja je bila pomembna pozornost namenjena iskanju možnosti za okrepitev gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in omenjenimi državami. 

2. izvajanju slovenskih zunanjepolitičnih prioritet
Prvič so se v New Yorku na povabilo ministra Žbogarja sestali ministri šestih držav t.i. Zelene skupine. Gre za slovensko pobudo, v katero je združenih šest manjših držav: Islandija, Kostarika, Zelenortski otoki, Združeni arabski emirati, Singapur in Slovenija. Ministri so se dogovorili za skupne aktivnosti na področju boja proti klimatskim spremembam. Strinjali so se, da se najprej posvetijo problemu pomanjkanja oz. preobilja vode in se že dogovorili za okviren načrt dela skupine. 

Zunanji minister Samuel Žbogar se je udeležil tudi srečanja ministrov neformalne skupine 3G - Global Governance Group, ki je nastala na pobudo Singapurja. 3G skupina združuje 25 manjših držav, ki v skupnih pozivih želijo opozarjati na problematiko globalnega vladanja. 

Slovenski zunanji minister je v nagovoru na Visokem srečanju o izvajanju Mavricijske strategije za razvoj majhnih otoških držav opozoril na številne okoljske izzive, s katerimi se soočajo majhne otoške države in poudaril pomen sprejetja mednarodnih zavez za omilitev klimatskih sprememb. 

Na temo razorožitve je imel minister Žbogar dva govora na dveh ločenih dogodkih, ki sta potekala v času GS OZN. Na pobudo Generalnega sekretarja OZN Ban Ki-Moona je potekalo srečanje na visoki ravni o obnovitvi dela Konference za razorožitev v Ženevi in o pospešitvi globalnih razorožitvenih pogajanj. Minister Žbogar je v svojem nagovoru poudaril nujnost preboja zastoja v delu konference in se zavzel za širitev njenega članstva. Minister je nastopil tudi na srečanju pogodbenic Pogodbe o celoviti prepovedi jedrskih poskusov.  

Ob 10. obletnici sprejetja resolucije VS ZN 1325 o ženskah, miru in varnosti, je bilo na sedežu OZN organizirano srečanje državnikov, na katerem je slovenski zunanji minister opozoril na pomen varnosti žensk v konfliktnih razmerah in v luči spolnega nasilja nad ženskami v Kongu spomnil na uresničevanje obveznosti mednarodne skupnosti za zagotavljanje zaščite žensk v konfliktih. 

O pomenu spodbujanja dialoga med pripadniki različnih verstev, se je minister Žbogar pogovarjal z Imamom Raufom Abdulom Feisalo, ki je v zadnjem času v ospredju javnosti zaradi polemik okoli izgradnje t.i. kordobske hiše v spodnjem delu Manhattna. Minister je z Imamom Feisalo govoril predvsem o pomenu spodbujanja medkulturnega dialoga. Imam je ministru predstavi koncept kordobskih hiš in možnostih, da bi tovrstni centri zrasli tudi drugod po svetu.


3. pridobivanju podpore za slovensko kandidaturo za Varnostni svet OZN Minister Žbogar se je v času zasedanja GS ZN sestal s 15 ministri tujih držav ter z ministroma iz palestinskih ozemelj in Južnega Sudana. Dvostranska srečanja so prvenstveno služila predstavitvi slovenske kandidature za Varnostni svet ZN v letih 2012/2013. Minister se je povečini srečeval s predstavniki držav, s katerimi Slovenija nima rednejših stikov, zato so bila dvostranska srečanja namenjena tudi krepitvi političnega dialoga in preučitvi možnosti za oživitev gospodarskega sodelovanja.

4. izvajanju slovenske politike do Zahodnega Balkana 
Minister Žbogar je tudi v New Yorku tako na dvostranskih kot multilateralnih srečanjih aktivno predstavljal slovenski pogled na razvoj držav Zahodnega Balkana in opozarjal na pomen evropske perspektive za države regije. S takšnimi sporočili je nastopil na Vrhu voditeljev Balkana, ki ga je organizirala Federacija balkansko ameriških združenj. Cilj združenja je promocija balkanske kulture in jezikov in krepitev sodelovanja med ZDA in državami Jugovzhodne Evrope.  

Na srečanju ministrov EU držav z državno sekretarko ZDA Clintonovo, ki je potekalo v torek, 21. septembra 2010, je minister predstavil pogled na to, kako bi moral potekati dialog med Srbijo in Kosovim po izglasovani resoluciji GS ZN iz 9. septembra 2010. 

Ločeno se je minister Žbogar sestal s tremi zunanjimi ministri iz regije, in sicer se je o dialogu med Kosovom in Srbijo pogovarjal tako s srbskim kot kosovskim ministrom, sestal pa se je tudi z novim zunanjim ministrom Albanije.  

5. izmenjavi stališč o konfliktnih območjih
Ob robu GS OZN sta bili posebne pozornosti deležni zlasti dve regiji, in sicer Bližnji vzhod in Sudan. Minister Žbogar se je o nanovo oživljenem dialogu med palestinsko in izraelsko stranjo pogovarjal s palestinskim zunanjim ministrom al Malkijem. Govora je bilo predvsem o moratoriju na gradnjo judovskih naselij na prepovedanih ozemljih, ki je potekel v nedeljo, 26. septembra 2010, in kakšni bodo prihodnji koraki palestinske strani, če do podaljšanja moratorija ne pride. 

O prihajajočem referendumu v Južnem Sudanu, ki bo po potekal 9. januarja 2011, se je minister Žbogar pogovarjal tako z zunanjim ministrom Sudana Kartijem kot ministrom za implementacijo CFA sporazuma iz Južnega Sudana Okiechom. Oba sogovornika so zanimale slovenske izkušnje pri izvedbi referenduma o osamosvojitvi in problematika pogajanj glede nasledstva po nekdanji državi. 

6. udeležbi na številnih multilateralnih srečanjih
Tradicionalno ob robu zasedanja GS ZN potekajo tudi ministrska srečanja EU in Nato držav z ruskimi in ameriškimi sogovorniki. Minister Žbogar je tako sodeloval na štirih srečanjih, ki so jih EU in Nato ministri ločeno imeli z ruskim zunanjim ministrom Lavrovom in ameriško državno sekretarko Clintonovo. Na sestanku EU držav z ZDA, kjer so ministri razpravljali tako o mirovnem procesu na Bližnjem Vzhodu, Iranu, Sudanu in Zahodnem Balkanu, je minister Žbogar predstavil pogled na potek srbsko-kosovskega dialoga po izglasovani resoluciji GS ZN. Srečanje Nato - Rusija je bilo posvečeno pregledu dosedanjega sodelovanja v tem forumu v luči prihajajočega vrha zavezništva, ki bo novembra v Lizboni. Slovenski minister je na sestanku izpostavil, da je za slovensko stran Rusija ključni partner na številnih področjih v delovanju zavezništva in izrazil željo, da bi se vrh Sveta Nato-Rusija, ki je tudi načrtovan novembra v Lizboni, osredotočil na konkretne možnosti medsebojnega sodelovanja. 

V palači Združenih narodov je v soboto, 25. septembra 2010, na zasedanju GS ZN govoril slovenski predsednik vlade Borut Pahor. Po govoru slovenskega premiera se je minister Žbogar sestal s predsedujočim Generalne skupščine ZN Josephom Deissom. Govora je bilo predvsem o okrepljeni vlogi Organizacije združenih narodov v globalnem vladanju ter pri reševanju globalnih gospodarskih in razvojnih vprašanj. Minister je predsedujočemu GS predstavil tudi slovensko kandidaturo za Varnostni svet ZN in mu izročil brošure, ki so bile v ta namen izdane v številnih jezikih.